De som får hjälp inom äldreomsorgen tillhör samhällets sköraste äldre och har ofta en eller flera sjukdomar som gör dem särskilt utsatta för smitta. Det gäller särskilt på äldreboenden eftersom vi i Sverige har organiserat äldreomsorgen enligt principen att människor bör kunna bo kvar hemma så länge som möjligt.
Äldreomsorgen är dessutom ett utpräglat kontaktyrke där de äldre får en omfattande och kroppsnära omvårdnad. De äldre träffar många olika medarbetare från olika yrkesgrupper och personalen har i sin tur kontakt med många omsorgstagare.
Många på äldreboenden har en demenssjukdom som medför svårigheter att förstå innebörden av restriktioner eller konsekvenser av situationen. De kan därmed bidra till en smittorisk både för sig själva och för andra.
Den största delen av effektivt smittskydd handlar om rutiner och handhavande, uppgifter som alltså hanteras av vårdgivaren. Men vi som fastighetsägare kan bidra på en rad olika sätt så att fastigheten i sig gör vad den kan för att skydda och bistå medarbetarna.
Att våra hyresgäster är så nöjda med våra fastigheter är ett resultat av vårt kompromisslösa fokus på kvalitet och trygghet. I detta ingår självklart också smittskydd vilket alltid har varit ett viktigt fokusområde för oss. Man kan tala om fyra olika typer smittspridning.
1. Smittor som sprids genom vatten och vattenaerosoler, så som legionella.
2. Luftburna smittor såsom förkylning, influensa och vinterkräksjuka
3. Smittor som sprids oralt, exempelvis via livsmedel såsom salmonella
4. Smittor som sprids via sår så som resistenta bakterier
Skydd mot dessa former av smittspridning uppnås genom en kombination av arkitektur, teknik och handhavande/rutiner. Under 2020 har vi inkluderat Corona i vårt smittskyddsarbete och vi applicerar nu lärdomar och insikter i alla våra projekt. Det handlar bland annat om form, konstruktion och tekniklösningar för att på alla sätt minimera smittspridning.
Vi arbetar också tillsammans med utländska branschkollegor, forskare, arkitekter och vårdgivare för kunskapsutbyte och ständig utveckling inom detta viktiga område. Sehlhall är också remissinstans för Safe Cert Groups nya internationella Corona certifiering (”Covid Clean”). En standard som finns för hotell men nu också anpassas för äldreboenden.
En stor del av Sveriges sociala infrastruktur byggdes under sextio och sjuttiotalet, vilket innebär rumsliga och tekniska brister vad gäller möjligheten att skapa ett skydd mot smittspridning.
För att vi skall skydda hälsan hos våra äldsta och sköraste måste vi omgående fasa ut äldreboenden som inte lever upp till myndigheternas standard, till exempel genom att eget badrum saknas. En plan för en sådan utfasning måste komma på plats omgående.
Det finns därtill många äldre äldreboenden som inte uppfyller de krav som myndigheterna uppställer idag. Enligt Socialstyrelsens statistik finns det idag omkring 17 000 icke fullvärdiga lägenheter i särskilt boende och av dessa saknar 1000 eget badrum. Det gör det svårare att uppfylla kraven på hygien och minska risk för smittspridning.